dijous, 3 de setembre de 2015

2. DIRECCIÓ I EFECTES DE LA LLUM EN ELS OBJECTES

1 Llum FRONTAL
La llum és al davant del model, il·luminant gairebé totes les zones però generant poques ombres, per la qual cosa es perd la sensació de relleu i volum. Ens produeix una imatge força plana i les textures perden rellevància.
2 Llum LATERAL
La llum il·lumina un costat del model, cosa que crea l’ombra en el costat oposat. En aquest cas s’obté la sensació de relleu o volum i les superfícies semblen més riques en detalls, de manera que la textura esdevé més expressiva.
3 CONTRALLUM
La llum arriba des del darrere, de manera que els plans frontals del model romanen en l’ombra, mentre que els contorns de la figura ofereixen una aurèola de llum molt característic que la retalla o separa del fons.
4 Llum ZENITAL
La llum ve de dalt. En els retrats enfosqueix les conques dels ulls i el llavi superior, que recull l’ombra del nas.
Exagera els plecs i les arrugues de la pell i inunda d’ombres la mandíbula, els pòmuls i la barbeta, contornejant la part inferior i exterior del rostre amb ombres fortes.
5 Llum BAIXA
La llum ve de baix. Al contrari de la llum anterior, tot el que abans estava en l’ombra ara és il·luminat i tot el que estava il·luminat ara és ombra.
Tots els estudiosos hi atribueixen un caràcter fantasmal.
6 Llum COMBINADA
La llum no té una única font d’il·luminació. Se n’utilitzen unes quantes en diversos punts i amb diferents intensitats. En realitat, és una mescla o combinació dels efectes d’il·luminació que hem vist anteriorment.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada