divendres, 18 de gener del 2013

1. TEMPERATURA DEL COLOR

En la unitat didàctica anterior hem analitzat les característiques bàsiques dels colors llum i els colors matèria, com també les relacions que s’estableixen entre ells. Però el color és una qualitat tan àmplia que no s’acaba ni de bon tros en l’explicació de la seva naturalesa; al contrari, el color és present en les nostres vides i en la nostra percepció d’una forma tan constant que també mereix d’ésser estudiat pels valors expressius que comporta.
El principal és la seva temperatura: els colors poden transmetre a l’espectador sentiments de calidesa, de vivesa, d’alegria o, per contra, de fredor, de frescor o de tristesa.

Colors freds
Els colors compresos en la gamma dels verds als blaus, incloent-hi el violeta, produeixen en l’espectador una sensació de fred. Aquests tons, en els quals hi ha poc o molt el blau, evoquen la tranquil·litat, la nit, l’aigua, la frescor, etc. 
En la frontera amb els tons càlids trobem colors de temperatura mitjana.
Gamma de colors freds. Dels blaus als verds.
Mariano MORÉ. «Mariners al moll de Gijón», 1956.
En aquesta obra s’han emprat tons de la gamma freda (des dels blaus dels mariners, el mar i el cel fins als tons verdosos de les construccions) per mostrar l’ambient humit i fred del port asturià a l’hivern.


Colors càlids
Els colors compresos en la gamma del groc al vermell provoquen en la persona que els mira una sensació de calidesa i vivesa. Els colors càlids són molt lluminosos i vius i reben aquest nom perquè evoquen el sol, la calor, el foc, l’excitació, etc.
Les composicions realitzades amb tons càlids resulten alegres i atrevides.

Gamma de colors càlids. Dels grocs als vermells.
Max PECHSTEIN. «Tres nus en un paisatge», 1911.
La calor sufocant de l’estiu es mostra en aquest quadre mitjançant l’ús atrevit dels colors de la gamma càlida (vermells, taronges i grocs). Per accentuar-hi encara més la sensació de calor, els cossos de les banyistes es presenten en un to vermell molt encès i irreal.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada