dijous, 13 de desembre de 2012

4. ORGANITZACIÓ DELS COLORS: EL CERCLE CORMÀTIC


El cercle cromàtic és una forma senzilla i clara d’ordenar els colors.
Els colors primaris (groc, vermell magenta i blau cian) es col·loquen en els vèrtexs d’un triangle equilàter. Els colors secundaris s’obtenen mesclant els primaris de dos en dos i són el verd (groc + blau cian), el violeta  vermell magenta + blau cian) i el taronja (groc + vermell magenta). Cal que recordis que aquests últims colors són els primaris llum que hem vist anteriorment.
Els colors terciaris, finalment, s’obtenen mesclant els colors primaris amb els secundaris: es tracta del groc verdós, el blau verdós, el blau violaci, el porpra, el vermell i el groc ataronjat.
Els colors complementaris són els que s'oposen, diametralment, en el cercle cromàtic. Tot color té el seu complementari. En el cas dels primaris (groc, vermell magenta i blau cian), els seus complementaris són els secundaris: violeta, verd i taronja, respectivament.
Prenent com exemple el groc, podem observar que el seu complementari (el violeta) és constituït per altres dos colors primaris (el vermell magenta i el blau cian), sense que hi tingui cap mena de presència el groc. El seu contrast, per aquesta raó, és màxim.
El fort impacte visual que produeix l'observació de colors complementaris en una composició és el motiu pel qual la seva combinació té una gran aplicació en el camp de la publicitat. Els colors complementaris "lluiten" entre si, mirant de centrar l'atenció de l'espectador.
Complementarietat entre primaris i secundaris. Entre els tons complementaris tenen lloc els contrastos més forts, cosa que és molt útil quan es volen aconseguir composicions impactants.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada