dimecres, 25 de juliol de 2012

Il·lusions òptiques

Les il·lusions òptiques són imatges que, si bé en la realitat física són impossibles de trobar, en el món de la representació gràfica es poden recrear detalladament, a manera de miratges que apareixen i desapareixen.
Una forma comença sent un pla i acaba sent un volum, una figura impossible, una xarxa que es mou si nosaltres ens movem,... el món de la imaginació és infinit.
En aquesta imatge, cadascuna de les barres d'aspecte tridimensional acaben en un pla de llum. Però si desviem la vista un moment i tornem a situar-la en les barres massisses, comprovem que al seu lloc apareix un cub, vist des de la seva cara inferior, del qual surten cintes planes.
Aquesta il·lusió òptica de Mònica Buch es basa en tres il·lusions òptiques que reben el nom dels seus creadors:
El diedre de Match es pot percebre alternativament com si entrés o sortís del paper.
La il·lusió de Schröder consisteix a presentar un joc de plans que es poden prendre com a pat superior o inferior d'un volum ple o buit respectivament, depenent de la percepció visual del moment. Aquest efecte visual es coneix amb el nom de perspectiva reversible.
La figura de Thiery produeix el mateix efecte visual d'ambiguïtat que les anteriors.
1. Figures impossibles
Combinant d'una manera més complexa les figures bàsiques estudiades, sorgeixen les figures impossibles.
2. Figures cinètiques
Les figures cinètiques produeixen una sensació de moviment. Aquesta il·lusió òptica s'aconsegueix combinant adequadament línies i plans geomètrics.Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada